Enjoy food

A+ A A-
Roxana Monica Pal

Roxana Monica Pal

Website URL:

Supa crema de dovleac si pere

Published in Supe, Ciorbe

A venit toamna de ceva vreme, mai este puțin până când vine iarna, dar încă este sezonul dovleacului, îl mai găsim la piața și la supermaketuri. Vremea rece de afară ne îmbie să servim o masă caldă și parcă nimic nu este mai bun într-o dupămasă friguroasă decât o supă fierbinte. Zilele astea am încercat o supă cremă de toamnă, cu dovleac și pere, care ne-a încălzit și ne-a făcut să uităm de frigul de afară. Vă invit și pe voi să încercați această supă.

 

 

 

 

 

   

 

Ingrediente

 

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă roșie
  • 1 dovleac plăcintar ~ 1,3 kg
  • 2 pere mari ~ 350 g
  • coriandru proaspăt măcinat
  • ienibahar proaspăt măcinat
  • nucșoară proaspăt măcinată
  • sâmburi de papaya proaspăt măcinați (sau piper)
  • sare
  • 1 litru supă de pui
  • 200 ml smântănă pentru gătit
  • cepșoară (chives) – pentru decor

 

 

Mod de preparare

 

Pentru început se curăță dovleacul, se scot semințele și se taie pulpa în cubulețe de aproximativ 1 – 2 cm.

 

Se procedează la fel și cu perele.

 

Într-o oală medie se încălzește uleiul de măsline, se adaugă ceapa taiată mărunt și se călește până când devine translucidă. Se adaugă cubulețele de dovleac, perele tăiate și condimentele, iar apoi se amestecă bine. Peste acestea se toarnă supa. Se lasă să fiarbă la foc potrivit aproximativ 20-25 de minute, până când dovleacul și perele sunt moi. Se opreşte focul şi se lasă compoziţia să stea în oală câteva minute.

 

Cu ajutorul blenderului se mixează bine, până când supa este fină și omogenă. Se gustă supa și se asezonează după preferințe, dacă mai este cazul. Se încorporează smântâna de gătit și se mai amestecă câteva secunde.

 

Se taie mărunt câteva frunzulițe de cepșoară și se decorează fiecare farfurie de supă.

Prajitura cu dovleac copt

Published in Deserturi

Mie îmi place primăvara, dar fiecare anotimp are farmecul său și, în timp, am învățat să mă bucur de fiecare sezon, să caut partea bună a lui, să nu mă mai gândesc doar la frig, ploaie, căldură prea mare sau alte aspecte neplăcute. Toamna are o mulțime de fețe frumoase, mii de culori calde care ne încântă ochii dar și multe arome minunate. Am învățat să mă bucur de mirosul gutuilor, de căldura castanelor coapte, de diverse preparate care ne fac toamna minunată. Dovleacul copt este pe lista mea de minuni ale toamnei. De mic copil mi-a plăcut dulceața dovleacului copt în ler. Și acum mă bucur de prima brumă cazută peste dovleci și abia astept să încing cuptorul și să pun un dovleac feliat la copt. Toată casa se umple de o mireasmă îmbietoare. Abia aștept să fie gata și să savurez două, trei felii…sau mai multe. De data asta am încercat un desert cu dovleac copt, un desert minunat de toamnă. Cum să nu ne bucurăm de acest anotimp?

 

 

  

 

Ingrediente

 

Pentru prăjitură

  • 100 g unt moale
  • 40 g zahăr alb
  • 40 g zahăr brun
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 200 g dovleac copt – doar pulpă
  • 50 ml smântână pentru frișcă
  • 2 ouă
  • 150 g făină
  • 15 g amidon de porumb
  • 1 plic praf de copt
  • 1  praf de sare
  • scorțișoară praf
  • nucșoară praf
  • cardamom praf
  • 25 g alune de pădure
  • 25 g migdale
  • 30 g fulgi de ciocolată neagră

 

Pentru decor

  • 80 g ciocolată albă
  • 50 ml smântână pentru frișcă

 

 

Mod de preparare

 

Se încălzește cuptorul la 170° C și se pregătește forma pentru prăjitură: se ung pereții cu puțin unt și se tapetează cu făină.

 

Se pun alunele de pădure și migdalele într-o tigaie și să prăjesc puțin, până când încep să emane un miros plăcut, dar având grijă să nu se ardă. Se lasă să se răcească puțin, iar apoi se taie mărunt.

 

Dovleacul copt și 50 ml smântână pentru frișcă se pun în blender și se transformă într-un pireu fin.

 

Untul moale, zahărul și zahărul vanilat se freacă bine cu ajutorul unui mixer. Când se obține o spumă de unt se adaugă cele două ouă și se mai mixează 3-4 minute, apoi se pun pireul de dovleac și condimentele (scorțișoară, nucșoară, cardamom) și se amestecă până când se omogenizează.

 

Se amestecă făina cu amidonul,  praful de copt și sarea.

 

Peste compoziția cu dovleac se adaugă, treptat, amestecul de făina. Se amestecă ușor, cu ajutorul unei spatule sau linguri, întorcând de jos în sus, până când se obține o compoziție omogenă. La final se pun și alunele de pădure, migdalele și fulgii de ciocolată și se mai amestecă puțin.

 

Se toarnă compoziția obținută în tava pregătită.

 

Se pune prăjitura la cuptor pentru aproximativ 50 - 60 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când blatul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată, se scoate tava din cuptor și se lasă 5 minute pe grătar, la răcit.

 

Se scoate prăjitura din tavă și se lasă să se răcească complet.

 

Când s-a răcit prăjitura se prepară glazura de ciocolată.

 

Într-o crăticioară mică se pune smântâna pentru frișcă la încălzit, apoi se adaugă ciocolata și se amestecă bine, până când de topește toată ciocolata. Se lasă să se răcească puțin, iar când este doar călduță se toarnă peste prăjitură.

Acum că s-a răcit afară parcă simțim nevoia tot mai des să pornim cuptorul în bucătărie și să pregătim mese calde pentru cei dragi. Pizza pare a fi o opțiune bună pentru o cină rapidă sau pentru o masă luată împreună cu prietenii. Dacă vă face plăcere să gătiți cu cei dragi, cu siguranță toată lumea va fi încântată să își poată personaliza pizza cu ingredientele preferate. Pentru mine pizza este bună dacă pun în aplicare dictonul  ”puțin dar bun”, adică să nu fie o pizza cu de toate, să nu aibă blatul încărcat cu prea multe ingrediente, ci să fie 2, 3, 4 ingrediente, dar să fie de bună calitate. Dacă se poate, prefer să folosesc mozzarella de bivoliță, pentru că este mai grasă și mai cremoasă și un salam (sau o șuncă) puțin afumat. Dar tocmai asta e partea frumoasă la pizza făcută în casă: fiecare își poate face pizza așa cum își dorește.

 

  

 

Ingrediente

 

4 pizza medii

 

Pentru aluat

  • 550 g făină
  • ½  linguriţă sare
  • 7 g drojdie uscată
  • ½ lingură zahăr
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 320 ml apă călduță

 

Pentru topping

  • ulei de măsline
  • sos de roșii cu busuioc
  • 250 g mozzarella di bufala (bivoliță)
  • 14-16 felii salam schiacciata picant
  • 2 ciuperci champignon tăiate felii
  • 8-10 măsline negre fără sâmburi, feliate
  • 3-4 roșii uscate, taiate bucăți mici
  • oregano uscat

 

 

Mod de preparare

 

Într-o cană mare se pun și se amestecă drojdia, zahărul și apa călduță. Se lasă să stea așa 2-3 minute. Într-un castron mai mare sau pe o suprafață de lucru curată se cern făina și sarea. Se face o gaură în mijlocul grămezii de făină și se toarnă din cană compoziția cu drojdie. Folosind o furculiță sau mâna se aduce treptat făina din părțile laterale spre interior și se amestecă cu compoziția lichidă. Se adaugă și uleiul de măsline. Se frământă bine, până când se obține un aluat neted și elastic, care nu se lipește de mâini (se frământă aproximativ 10 minute).

 

Se pune aluatul într-un castron încăpător, pudrat cu făină. Se acoperă cu un prosop sau cu folie de plastic, transparentă. Se pune vasul într-un loc călduț și se lasă aluatul să dospească aproximativ o oră, până când își dublează volumul.

 

Între timp se pregătesc cuptorul (se încălzește la 250°C) și tăvile de pizza.

 

Se pregătește o suprafață de lucru pudrată cu făină. Se răstoarnă aluatul dospit pe suprafață de lucru și se apasă, puțin, cu mâna pentru a scoate aerul din el. Se împarte coca în 4 părți egale, care se modelează în 4 bile.

 

Se întinde aluatul în forma dorită (nu este obligatoriu să fie pizza rotundă), până când are o grosime de aproximativ ½ cm.

 

Se pune aluatul în tăvi și se unge uniform la suprafață cu ulei de măsline și apoi cu sos de roșii cu busuioc. Se adaugă feliile de salam picant, ciupercile tăiate feliuțe, feliile de măsilne și roșiile uscate. La final se pune mozzarella de bivoliță, ruptă în bucăți, și se presară oregano uscat.

 

Se introduce pizza în cuptorul preîncălzit și se coace pentru circa 7-8 minute.

            

.