Enjoy food

A+ A A-
Roxana Monica Pal

Roxana Monica Pal

Website URL:

Tarta cu crema de mascarpone si smochine

Published in Tarte, torturi

Am început să gătesc mai serios abia acum 4-5 ani, dar îmi face o deosebită plăcere să îmi petrec timpul în bucătăria mea. Îmi place să gătesc pentru cei dragi şi încerc să îi surprind de fiecare dată cu câte o reţetă nouă. Pot să vă mărturisesc că dintotdeauna am preferat să pregătesc dulciuri, nu ştiu de ce...poate pentru că dulciurile ne fac viaţa mai frumosă şi pentru că sunt apreciate de toată lumea. De aceea prima reţetă pe care am să o postez o să fie o reţetă dulce.

Ideea acestei tarte mi-a venit într-o dupămasă când m-am întors acasă și am simțit în bucătărie mirosul smochinelor coapte, cumpărate cu o zi înainte. Nu a trecut mult și tarta a fost gata. Pentru blat m-am inspirit din rețeta Nigellei Lawson pentru tortul de ciocolată Devil’s food din cartea “Gătește cu pasiune”.

 

 

 

Ingrediente

 

Pentru blat

 

  • 25 g cacao cernută
  • 125 g zahăr brun
  • 125 ml apă fiartă
  • 65 g unt nesărat, moale
  • 115 g făină
  • ¼ linguriță praf de copt
  • ¼ linguriță bicarbonat de sodiu
  • ½ fiolă esență de vanilie
  • 1 linguriță apă de trandafiri
  • 1 ou

Pentru siropul de caramel

  • 200 ml apă
  • 4 linguri de zahăr
  • ½ fiolă de esență de vanilie

Pentru cremă

  • 250 g brânză mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă sau frișcă lichidă
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 1 păstaie de vanilie

Pentru decor

  • 6-8 smochine

Mod de preparare

 

Blatul:

Se încălzește cuptorul la 180° C și se pregătește tava pentru tartă – se unge cu puțin unt și se tapetează cu făină.

Cele 25 g de cacao și 50 g zahăr brun se pun într-un castron și se toarnă peste ele apa fiartă. Se amestecă bine cu telul până când se formează un sirop de cacao.

Într-un castron încăpător, untul moale se freacă cu 75 g zahăr brun până devine spumă.

Între timp, într-un alt castron, se amestecă făina cu praful de copt și cu bicarbonatul de sodiu.

Peste crema de unt se pune esența de vanilie și apa de trandafiri și se amestecă în continuare. Se adaugă oul și se pune pe rând tot amestecul de făină. Se amestecă până când ingredientele uscate sunt încorporate.

Peste această compoziție se toarnă siropul de cacao și cu ajutorul unei spatule se amestecă bine, până se obține un aluat omogen.

Aluatul se toarnă în forma de tartă și se pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când blatul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată se scoate tava din cuptor și se lasă 5-10 minute pe grătar, apoi se scoate blatul din formă și se lasă să se răcească.

Cât timp blatul este la cuptor se pregătește siropul de caramel și crema.

 

Pentru sirop se pune zahărul într-o crăticioară care se așează pe foc și se lasă să se caramelizeze puțin. Se pune cu atenție apa și esența de vanilie peste zahăr și se lasă să fiarbă până când zahărul este complet topit. Se lasă siropul să se răcească.

 

Crema se pregătește foarte ușor. Se bate smântâna pentru frișcă iar apoi se adaugă semințele de la păstaia de vanilie și zahărul vanilat. Se mai bate puțin ca să se încorporeze bine toate ingredientele. Se adaugă brânza mascarpone și se amestecă până când se obține o cremă omogenă.

 

Când s-a răcit blatul se așează pe suport și se însiropează bine, iar apoi se umple cu crema de mascarpone. La sfârșit se decoreză cu smochinele tăiate în sferturi.

Se lasă tarta la frigider câteva ore, după care se poate tăia și servi.

 

 

            

.