Enjoy food

A+ A A-
Roxana Monica Pal

Roxana Monica Pal

Website URL:

Carrot cake

Published in Tarte, torturi

Acum câțiva ani, când am auzit prima dată de un tort de morcovi, mi se părea ceva ciudat și nu prea îmi venea să gust. Și în ziua de azi sunt încă multe persoane care, atunci când aud de carrot cake, strâmbă din nas. Însă, chiar dacă pare ciudat să folosești un ingredient pe care de obicei îl punem în supe sau tocănițe, morcovul face acest tort o adevărată vedetă. Astfel, dacă încă nu ați încercat tortul cu morcovi, vă invit să o faceți acum, încă nu e prea târziu!

Am încercat cel puțin 5-6 variante până am ajuns la această rețetă. Acum sunt mulțumită de rezultatul obținut și consider că acesta este cel mai bun carrot cake, care are tot ce îi trebuie. Deoarece suntem în preajma sărbătorilor, voi fi generoasă și am să vă spun și vouă rețeta mea. Este un tort micuț, perfect pentru o zi de sărbătoare liniștită, în familie. Să aveți parte de sărbători fericite, cu tot ceea ce vă doriți pentru voi și pentru cei dragi !

 

              

Ingrediente

 

 

Pentru blat

 

  • 165 g făină
  • 1 t (linguriță) praf de copt
  • ½ t (linguriță) bicarbonat de sodiu
  • ¼ t (linguriță) sare
  • ½ t (linguriță) scorțișoară
  • ¼ t (linguriță) amestec de cuișoare, anason și nucșoară
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 50 g zahăr brut
  • ½  plic zahăr vanilat Bourbon
  • 150 ml ulei
  • ½ t (linguriță) esență de vanilie
  • 225 g morcovi rași mărunt
  • coaja de la ½ portocală
  • 45 g fulgi de cocos
  • 20 g stafide

 

Pentru cremă și decor

 

  • 200 g cremă de brânză
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 2 T (linguri) zahăr pudră
  • morcovi mici de marțipan

 

Pentru sos

 

  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 50 g ciocolată albă
  • 30 marțipan

Mod de preparare

 

Blatul:

 

Se încălzește cuptorul la 170°C și se pregătește o tăvă pentru tort cu diametrul de 15 cm, se pune hârtie de copt pe bază, se ung cu puțin unt marginile și se tapetează cu făină.

 

Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și condimentele (scorțișoară, nucșoară, cuișoare și anason) și se lasă puțin deoparte.

 

Într-un bol mare se pun ouăle, zahărul, zahărul brut, zahărul vanilat, uleiul și esența de vanilie și se amestecă bine cu telul sau cu mixerul, până când se obține o compoziție omogenă. Se adaugă morcovii rași și coaja de portocală și se amestecă până când se omogenizează.

 

Peste această compoziție se toarnă amestecul de făină cu condimente și se amestecă până când ingredintele uscate sunt încorporate perfect.

 

Amestecul se toarnă în tava pentru tort și se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când blatul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată, se scoate tava din cuptor și se lasă 5-10 minute pe grătar, apoi se scoate blatul din formă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.

 

După ce blatul este complet răcit se taie în trei părți egale și pregatește crema.

 

Se bate cu ajutorul mixerului smântâna pentru frișcă. După ce are o consistență cremoasă se adaugă zahărul pudră și se mai bate puțin.

 

Separat, se mixează crema de branză, iar apoi se pune peste frișcă și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se păstrează o mică parte din cremă pentru decor, iar crema rămasă se împarte în două părți egale.

 

Se așează primul blat pe suportul de tort și se pune un strat de cremă, apoi se așează cel de-al doilea blat și încă un stat de cremă. La final se pune deasupra ultimul blat și se pune tortul la frigider.

 

Acum se prepară sosul de ciocolată și marțipan.

 

Pentru sos se pun smântâna pentru frișcă, ciocolata albă rasă și marțipanul dat pe răzătoarea mică într-o crăticioară, care se așează pe foc și se lasă să se încălzească până când încep să se formeze bulbuci pe margini, apoi se ia de pe foc. Se amestecă bine ingredintele până când se dizolvă complet marțipanul. Sosul se strecoară într-un vas rece și se lasă să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când în el.

 

Se scoate tortul din frigider și se toartă, încet, cu grijă, sosul deasupra până când este acoperită toată suprafața blatului superior. Se mai pune câteva minute tortul la frigider ca să se întărească puțin sosul, iar apoi se poate decora cu crema de brânza păstrată și cu morcovii mici de marțipan sau cu nuci și fructe uscate, după bunul plac.

Biscuiti inimioare

Published in Biscuiti, fursecuri

Zilele aceste dragostea plutește în aer, se apropie Valentine’s day, iar apoi Dragobetele. În plus, soarele de afară ne scoate din amorțeala de iarnă, ne face mai veseli și mai iubitori. Chiar dacă eu cred că dragostea trebuie sărbatorită zilnic, sau cât mai des, aceasta nu înseamnă că nu putem să sărbătorim toți într-o anume zi, fiecare după cum simțim, sau, de ce nu, cu ambele ocazii. Important este să ne iubim și să îi arătăm celui de lângă noi asta, cât de des cu putință. Și cum putem mai bine să ne arătam dragostea, dacă nu pregătind ceva din inimă pentru cei iubiți? Așa că vă propun să faceți acești biscuiți inimioare pentru cei dragi sau chiar să ii faceți împreună.

 

 

    

 

       

Ingrediente

 

~ 30-40 bucati (in functie de forma)

 

  • 200 g unt
  • 75 g zahăr brun
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • ¼  linguriță esență de vanilie
  • ¼  linguriță esență de migdale
  • 400 g făină
  • 100 g migdale pudră
  • ½ linguriță praf de copt
  • un praf de sare
  • o lingură zahăr pudră
  • gem de zmeură

Mod de preparare

 

 

Pentru început se macină zahărul brun și zahărul alb, pentru a fi cât mai fine.

 

Cu ajutorul mixerului se spumează untul (care trebuie să fie la temperatura camerei) împreuna cu zahărul, apoi se adaugă ouăle, esența de vanilie și cea de migdale și se amestecă până se obține un amestec omogen.

 

Peste această compoziție se pun făina, migdalele pudră – foarte fin măcinate, praful de copt și sarea. Se pornește din nou mixerul și se amestecă până la omogenizare.

 

Aluatul rezultat se scoate pe o masă de lucru și se frământă până când se obține un aluat legat bine.

 

Compoziția pentru biscuiți se împarte în două părți egale, care se modelează în formă de sferă, iar apoi se turtesc până când au o formă de placintă. Aluatul se învelește în folie alimentară transparentă. Se pune la frigider pentru 2-3 ore. Cu cât este mai rece aluatul, cu atât se lucrează mai ușor cu el.

 

Se încălzește cuptorul la 175° C și se pregătesc două tăvi mari (cele de la cuptor) – se pune hârtie de copt.

 

Se scoate din frigider o bucată de aluat și se așează pe suprafața de lucru bine pudrată cu făină, apoi se întinde rapid și uniform cu ajutorul unui sucitor, până când are o grosime de aproximativ 4 mm.

 

Se taie biscuiții cu ajutorul unei forme inimioară. Jumătate din biscuiți se decupează pe mijloc cu o inimioară mai mică.

 

Se așează biscuiții în tăvi și se coc timp de 10-12 minute.

 

Aluatul rămăs între inimioarele decupate se adună, se frământa puțin, se aplatizează și se pune din nou în folie la figider.

 

Între timp, se întinde cea de-a doua bucată de aluat și se decupează din nou inimioare și inimioare cu gaură la mijloc.

 

După ce se scot din cuptor primii biscuiți, se lasă câteva minute în tavă, după care se așează pe un grătar să se răcească.

 

Se coace cea de-a doua tură de biscuiți și se procedează la fel până când se folosește tot aluatul.

 

Când s-au răcit de tot biscuiții, se lipesc, câte doi, cu gem. Se pune câte puțin gem de zmeură pe biscuiții întregi și se acoperă cu câte unul din cei cu gaură. Se așează pe un platou și se pudrează cu zahăr pudră.

Panzanella

Published in Salate

Chiar dacă vara s-a terminat, mai putem profita de vremea caldă de afară și de o parte din aromele ei. Roșiile încă își au locul lor în grădini și pe mesele noastre. Sunt atât de aromate și de dulci, fiecare soi având frumusețea lui. Sâmbată am cumpărat din piață o mulțime de roșii, mari și mici, galbene, portocalii, roșii, verzi și negre. Erau așa frumoase și parfumate, încât te îndemnau singure să le pui în coșul de cumpărături. Eu eram încă la piață dar gândul meu era deja acasă, la o salată simplă de roșii. Ce poate fi mai bun decât simplitatea? Tot ce vă trebuie pentru această salată sunt niște roșii bune, câteva felii de pâine gustoasă și niște ulei de măsline de calitate… și puțină răbdare până când salata se desăvârșește la frigider.

 

 

    

 

       

Ingrediente

 

2 porţii

 

  • 600 g roșii cherry (culori diferite)
  • 150 g pâine ciabatta
  • ulei de măsline extravirgin
  • sare grunjoasă
  • piper
  • oregano proaspăt

 

Mod de preparare

 

 

Se spală bine roșiile și se taie în sferturi sau cubulețe. Se presară deasupra puțină sare grunjoasă și se lasă să stea puțin pe planșeta de lucru.

 

Pâinea se taie cubulețe și se stropește cu ulei de măsline.

 

Într-un bol mare se amestecă roșiile și pâinea. Se adaugă sare, piper proaspăt măcinat, ulei de măsline și frunze de oregano proaspăt.

 

Se pune bolul cu salata la frigider pentru 2 ore, timp în care roșiile își vor lasa zeama și pâinea o va absorbii, combinându-se aromele.

 

La final, când se scoate salata din frigider, înainte de servire, se mai presară deasupra câteva frunzulițe de oregano.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

            

.