Enjoy food

A+ A A-
Roxana Monica Pal

Roxana Monica Pal

Website URL:

Limonada cu dude albe

Published in Bauturi

Ieri, în prima parte a zilei, am ieșit la o plimbare cu soțul meu. Am ieșit la o înghețată . Smile Pe când ne plimbam noi mai bine,am găsit un dud încărcat cu dude albe. Dudele se numără printre fructele mele preferate, așa că rapid am cules câteva fructe coapte și am mâncat cu poftă, ca în copilărie, apoi am mers mai departe. Povestind, mi-a venit ideea de a face o limonadă cu dude, așa că, atunci când ne-am întors înspre casă, am adunat câteva dude. Apoi, am intrat într-un magazin și am cumpărat câteva lămâi. Când am ajuns acasă aveam toate ingredeintele necesare pentru o limonadă pe cinste. În câteva minute am pregătit limonda și am sărbătorit prima zi de vară cu o băutură aromată și rece.

 

    

 

       

Ingrediente

 

4 porţii

 

  • 120 g zahăr
  • 120 ml apă
  • 4 lămâi
  • 100 g dude albe
  • 10-15 frunze de mentă
  • 700 ml apă carbogazoasă, rece
  • cuburi de gheață

 

Mod de preparare

 

 

Pentru început, se face un sirop de zahăr: se pun într-un ibric 120 g zahăr și 120 ml apă, se fierb împreună până când se topește zahărul, iar apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească.

 

 Cât timp fierbe apa cu zahărul, se stoarce sucul de la 3 lămâi și jumătate. Jumătatea de lămâie rămasă se taie felii subțiri și se păstrează pentru final. Se trece sucul de lămâi printr-o sită, ca să nu ramână sâmburi, și se presează pulpa rămasă astfel încât să se obţină o cât mai mare cantitate de suc. Tot sucul de lămâie (~250 ml) se pune în blender.

 

 Se spală dudele și se adaugă în blender, împreună cu frunzele de mentă și câteva cuburi de gheață. Se pornește blenderul și se pasează bine toate ingredinetele, timp de 1-2 minute.  Se adaugă siropul de zahăr răcit. După ce se amestecă toate ingredintele se adaugă apa carbogazoasă și se mai mixează câteva secunde.

 

Limonada obținută se toarnă într-o carafă și se adaugă feliile de lămâie și câteva frunze de mentă.

 

 

 

 

Marquise au chocolat

Published in Deserturi

Zilele trecute Olguța de la Pastry Workshop a postat rețeta de Marquise au chocolat pe site-ul lui Adi Hădean. Reteta ei o găsiți aici.

Imediat ce am văzut rețeta și, mai ales pozele, am decis că trebuie să fac și eu acest desert. Așa că a doua zi am și trecut la treabă. Pot să vă spun că nu regret deloc decizia luată. Este un desert fin, răcoros și foarte aromat, perfect pentru zilele de vară. Eu am ales să folosesc o ciocolată cu mentă, pentru un plus de prospețime. Combinația mentă – fructe de pădure mi s-a părut perfectă. Vă mărturisesc că acest desert se potrivește perfect pentru orice ocazie, chiar și pentru acele momente în care nu doriți să împărțiți cu nimeni dulcele din farfurie. Mulțumesc Olguța pentru această rețetă.

 

 

   

       

Ingrediente

 

 

 Pentru inimioare

  • 150 g mure și afine
  • 40 g zahăr

 

Pentru marquise

  • 300 g ciocolată neagră cu mentă (70% cacao)
  • 180 g unt ( 80% grăsime)
  • 5 ouă
  • 100 g zahăr
  • un praf de sare
  • 300 ml smântână pentru frișcă

 

Mod de preparare

 

 

Inimioare din mure și afine:

 

Într-o cratiță  mică se pun fructele și zahărul, la foc mic, și se lasă să fiarbă până când zahărul se dizolvă bine și se înmoaie fructele. Se ia cratița de pe foc și se pasează fructele cu ajutorul unui blender, apoi se trece sosul printr-o sită, pentru a îndepărta sâmburii. Sosul obținut se pune în forme pentru cuburi de gheață și se dă la congelator câteva ore.

 

Marquise au chocolat:

 

Pentru început, ciocolata se rupe bucăți și se pune, împreună cu untul, într-un vas rezistent la căldură. Se topesc împreună pe baie de aburi. Când ciocolata este topită, se ia de pe foc și se lasă să se răcească puțin.

 

Într-un bol încăpător se bat, cu ajutorul mixerului, cele 5 ouă, împreună cu sarea și zahărul. Ouăle se bat până când se topește tot zahărul și își triplează volumul (aproximativ 10-15 minute).

 

Într-un alt bol se toarnă smântâna pentru frișcă, rece și se bate cu mixerul, la viteză medie, până când se formează vârfuri moi.

 

Ciocolata topită se încorporează în spuma de ouă iar, la urmă, se înglobează și frișca bătută. Se amestecă ușor, până când se obține un amestec omogen.

 

Se tapetează cu folie alimentară transparentă o tavă de chec. Jumătate cantitatea din compoziția cu ciocolată se toarnă în tavă, apoi se așează pe mijloc inimioarele din afine și mure. Se toarnă deasupra și restul compoziției cu ciocolată și se pune forma de chec la congelator. Se lasă la congelator câteva ore bune, preferabil peste noapte.

 

Se scoate din congelator cu câteva minute înainte de servire și se feliază.

Cuscus cu sparanghel si pulpe de pui

Published in Fel principal

Una dintre plăcerile mele este să  merg la piață și să mă plimb printre tarabele pline de legume și fructe, iar, la final, să mă întorc acasă cu sacoșa plină. Aștept cu nerăbdare venirea primăverii și a verii, pentru că piața este mult mai ofertantă în această perioadă. Acum suntem în plin sezon de verdețuri, găsim în piață salată verde, macriș, lobobă, leurdă, zarzavaturi tinere, dar și sparanghel. Pentru mine a fost o mare bucurie să găsesc sparanghel autohton, mult mai proaspăt decât cel din supermarket. Am profitat de buchețelul de sparanghel achiziționat și am pregătit o cina rapidă cu cușcuș și pulpe de pui.

 

  

 

 

       

Ingrediente

 

2 porţii

 

  • 150 g cușcuș cu granulație mare
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 20 g unt
  • 2 pulpe de pui, dezosate și tăiate fâșii
  • 6 morcovi mici (babycarrots)
  • 300 g sparanghel
  • 3-4 crenguțe mentă – numai frunzele
  • 10-12 crenguțe cimbru – numai frunzele
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare

 

 

Într-o crătiță mică se pune cușcușul la fiert în apă cu sare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj (aproximativ 7-8 minute).

 

Într-o tigaie se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline. Se pune carnea tăiată fâșii, condimentată cu sare și piper, și se prăjește ușor pe toate fețele, până când se rumenește.

 

Între timp, se spală sparanghelul și se rupe (sparanghelul va ceda prin indoirea și forțarea acestuia, aproximativ pe la jumătate, iar partea de jos, ușor lemnoasă și ațoasă, se aruncă). Se curață și se spală morcovii.

 

Într-un wok se pun uleiul de măsline rămas (o lingură)  și untul. Se adaugă sparanghelul și morcovii, apoi se sotează, la foc mic, aproximativ 3-5 minute.

 

Când sparanghelul s-a înmuiat puțin, se adaugă în wok frunzele de cimbru și de mentă și se mai amestecă puțin.

 

La final, se pun în wok cușcușul fiert și pulpele de pui prăjite. Se amestecă toate ingredintele în wok și se asezonează după gust.

 

 

            

.