Enjoy food

A+ A A-
Roxana Monica Pal

Roxana Monica Pal

Website URL:

Tiramisu la pahar

Published in Deserturi

La multi ani! Vă doresc tuturor să aveți parte de un 2015 cu sănătate, fericire, bucurii și tot ceea ce vă mai doriți pentru voi și pentru cei dragi. Am început noul an cu un desert, ca să ne fie tot anul mai dulce, cu multe planuri și gânduri bune și cu o nouă provocare pentru mine, în această aventură culinară.

Pentru acest început de an vă propun să ciocnim un pahar…de tiramisu. Tiramisu este unul dintre cele mai cunoscute deserturi si se prepară în foarte multe feluri. Rețeta originală cuprinde doar câteva ingrediente simple: pișcoturi, gălbenușuri de ou, zahăr, cafea, brânză mascarpone și pudră de cacao. În varianta mai modernă se folosesc și albușurile de ou și vinul de Marsala, un vin foarte aromat. Tiramisu poate fi montat în caserole, în tavă, în cupe, în pahare sau în diverse alte recipiente, după preferințele fiecăruia. Eu am încercat să urmez pașii unei rețete primite de la o prietenă care a lucrat mulți ani într-un restaurant din Italia și am fost încântată de rezultat. Sper să vă placă și vouă.

       

 

Ingrediente

 

8 pahare

 

  • 300 g pișcoturi
  • 5 ouă mari (preferabil de la găini crescute în curte)
  • 1 praf de sare
  • 500 g mascarpone
  • 250 g zahăr fin
  • 1 păstaie de vanilie
  • 250 ml cafea
  • 30 ml vin Marsala
  • cacao pudră

Mod de preparare

 

Pentru început, se pregătește o cafea tare - este nevoie de aproximativ 250 ml. Se adaugă 30 ml vin Marsala. Cafeaua se toarnă într-o farfurie adâncă și se lasă să se răcească.

 

Se separă gălbenușurile de albușuri și se pun în două boluri pentru mixer, separate.

 

Se mixează gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr (125 g) până când se obține o cremă deschisă la culoare, cu aspect de spumă și se dizolvă tot zahărul. Se adaugă brânza mascarpone și se mixează până când se omogenizează crema.

 

Peste albușuri se pune un praf de sare și se bat, la viteză mica, până când se întăresc ușor. Se adaugă zahărul (125 g) și semințele de la păstaia de vanilie și se bat în continuare până când se formează o spumă tare, lucioasă și zahărul este complet dizolvat.

 

Albușurile se încorporează în crema de gălbenușuri cu mascarpone, amestecând ușor, cu mișcări de sus în jos, cu ajutorul unei spatule.

 

Se pregătesc paharele sau cupele în care se montează tiramisu.

 

Pișcoturile se trec, pe rând, prin cafeaua rece, se țin doar o secundă și se întorc și pe partea cealaltă, iar la final se scutură ușor, având grijă să nu absoarbă prea multă cafea. 

 

În pahare se pune un strat de cremă, apoi un strat de pișcoturi înmuiate în cafea, apoi un strat generos de cremă, un alt strat de pișcoturi și încă un strat de cremă.

 

Peste ultimul strat de cremă se pune un strat generos de pudră de cacao.

 

Paharele cu tiramisu de pun la rece și se servesc după 6-8 ore. Înainte de a le savura se mai pudrează un strat fin de cacao.

Madeleine de Craciun

Published in Biscuiti, fursecuri

Madeleine sunt perfecte lângă o cană de ciocolată caldă sau de cafea, într-o zi friguroasă de iarnă (chiar dacă încă zăpada se lasă așteptată). Sunt perfecte ca să îl așteptați pe Moș Crăciun lângă brad, mai ales că acestea au arome care pe mine mă duc cu gândul la Crăciun. Nu veți avea mari bătăi de cap cu prepararea lor, căci se pregătesc foarte ușor, dar la fel de ușor se și consumă, așa că vă sfătuiesc să faceți o porție dublă. Dacă doriți, puteți să presărați deasupra zahăr pudră sau puteți să le lăsați așa simple, cum am făcut eu de data aceasta.

 

 

 
     

 

 

Ingrediente

 

12 bucăți

 

  • 115 g făină
  • ½  plic praf de copt ~ 5 g
  •  ¼  linguriță sare  ~ 2 g
  • ¼ linguriță scorțișoară pudră
  • ¼ linguriță amestec de anason și cuișoare măcinate
  • 120 g unt
  • 2 ouă mari
  • 100 g zahăr
  • semințele de la ½ păstaie de vanilie

Mod de preparare

 

Se încălzește cuptorul la 190°C și se pregătește tava de madeleine. Se ung formele de madeleine cu puțin ulei și se pudrează fin cu făină, apoi se scutură excesul de făină.

 

Untul se pune într-o crăticoară mică și se topește, apoi se lasă să se răcească puțin.

 

Într-un bol se amestecă  făina, praful de copt, sarea și condimentele (scorțișoară, cuișoare și anason).

 

Într-un alt bol, ouăle, împreună cu zahărul și semințele de la păstaia de vanilie, se bat bine cu ajutorul mixerului, până când se obține un amestec cremos. Peste acest amestec se pun, pe rând, untul topit și făina cu condimente. Se amestecă puțin, până când se omogenizează.

 

Cu ajutorul unei lingurițe se pune aluatul în formele scoică.

 

Se pune tava în cuptor pe raftul din mijloc și se coc madeleinele timp de 12 minute, sau până când devin aurii.

 

După ce se scot din cuptor se lasă 1-2 minute să se răcească puțin în tavă, după care se întoarce tava cu susul în jos și scutură ușor, ca să se desprindă madeleinele. Se așează pe un platou și se servesc calde sau reci.

Madeleine cu parmezan si oregano

Published in Aperitive

Când vine vorba de aperitive, parcă mă blochez de fiecare dată și nu îmi vine în mintece aș putea face. Asta pentru că vreau să evit apertivele clasice, gen salată de boeuf, chifteluțe sau cine mai stie ce. Nu zic că nu sunt bune, sau ca nu fac niciodată așa ceva, doar că prefer să fac ceva deosebit, ce nu am mai mâncat în multe alte locuri. Acum aproximativ un an căutam idei de aperitive și am găsit o rețetă asemănătoare de madeleine sărate. Până atunci nici nu mi-a trecut prin cap că madeleinele pot să fie altfel decât dulci, pentru mine erau doar niște prăjiturele pufoase care se topesc rapid în gură. De atunci am făcut această rețetă de multe ori și toți cei care au gustat nu s-au oprit din mâncat până când nu s-au terminat aceste mici minunății.


 

   

 

Ingrediente

 

24 bucăți

 

  • 110 g făină
  • 1 plic praf de copt
  •  ½ linguriță sare  ~ 4 g
  • 2 ouă (mari)
  • 200 g iaurt
  • 50 g parmezan proaspăt răzuit
  • frunzulițele de la  7-8 crenguțe de cimbru proaspăt
  •  24 frunze de oregano + 5-6 frunze oregano proaspăt, tăiate mărunt

Mod de preparare

 

Se încălzește cuptorul la 220°C și se pregătesc tăvile de madeleine. Se ung formele de madeleine cu puțin ulei și se pudrează fin cu făină, apoi se scutură excesul de făină. Se așează în fiecare forma câte o frunză întregă de oregano.

 

Pentru pregătirea madeleinelor se folosește robotul de bucătărie. Se pun în robot făina, praful de copt, sarea, ouăle și iaurtul. Se amestecă bine, până când se obține o compoziție omogenă.

 

Se adaugă parmezanul proaspăt răzuit, frunzulițele de cimbru și oregano tăiat mărunt. Se mai amestecă puțin, până când se omogenizează.

 

Cu ajutorul unei lingurițe, sau cu un poș, se pune aluatul în forme, având grijă să rămână la bază frunza de oregano.

 

Se pun tăvile pe rând în cuptor, pe raftul din mijloc, și se coc madeleinele timp de 10 minute sau până când devin aurii.

            

.