Logo
Print this page

Spezzatino di manzo sau tocana de vita cu galuste de parmezan

Rate this item
(12 votes)

Acum câteva luni nu știam exact ce să pregătesc pentru cină, ca să mai schimb puțin meniul și să fac ceva deosebit. Am tot căutat pe internet diverse rețete, care de care mai interesante, dar nu rezonam cu nimic la momentul acela. Toate erau bune, dar nu îmi era poftă de nimic.  Nu vroiam nici fripturi, nici rulade, nici paste, nici pizza… mai nimic nu era pe placul meu. Până când am dat peste o rețetă care mi-a atras atenția: Italian beef stew. Dintr-o dată am știut că asta vom mânca la cină. Am mai citit încă câteva rețete pentru felul acesta de mâncare și  m-am apucat de treabă. La final a ieșit o tocană deosebită, pe care am servit-o cu găluște de parmezan.

După ce am terminat de adunat masa m-am pus la birou să îmi notez rețeta, ca nu cumva să uit cum am pregătit această tocăniță. Am notat pe vreo 3 foi diferite (cum îmi listasem rețetele din care m-am inspirat) și am scris ceva și în caiet. Și cam așa au rămas toate, până zilele trecute când mi-am amintit ce tocăniță bună am făcut atunci și am vrut să repet experiența. De data aceasta primul pas a fost să îmi scriu rețeta de la început până la sfârșit și, abia apoi, m-am apucat de lucru în bucătărie.

Ca să fiu sigură că data viitoare când am poftă de spezzatino di manzo voi trece direct la treabă în bucătărie m-am hotărât să pun rețeta pe site. Așa puteți și voi să încercați rețeta mea de tocăniță de vită cu găluște de parmezan.

 
         

Ingrediente

 

3 porţii

 

Pentru tocana de vită

  • 4 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă mică tăiată mărunt( ¼ cup)
  • 1 morcov răzuit ( ½ cup)
  • 2 căței de usturoi zdrobiți
  •  ¼  cup făină
  • 500 g carne de vită tăiată cuburi (mușchi + pulpă)
  • ¾ linguriță sare
  • ½ linguriță piper
  • 1 cup vin roșu sec
  • 2 cups roșii curățate de pieliță și tăiate cubulețe
  • 3 cups apă
  • 2 lingurițe oregano
  • 2 lingurițe cimbru
  • 1 frunză de dafin
  • 300 g ciuperci champignon
  • 2 morcovi

 

Pentru găluștele de parmezan – 10-12 bucăți

  • 65 g unt
  • 125g făină
  • ½ linguriță praf de copt
  • ¼ cup parmezan proaspăt răzuit
  • ¼ linguriță sare
  • 50 ml lapte

Mod de preparare

 

Într-o tigaie înaltă se încălzesc 2 linguri de ulei de măsline. Se adaugă ceapa tăiată mărunt și morcovul răzuit. Se sotează aproximativ 5 minute, amestecând ocazional. Se adaugă în tigaie usturoiul zdrobit și se amestecă bine cu ceapa și morcovul. După un minut se ia tigaia de pe foc și se lasă deoparte.

 

Se condimentează carnea cu sare și piper.

 

Într-o farfurie largă și adâncă se pune făina. Se dă carnea prin făină, în așa fel încât să fie acoperită toată cu o peliculă fină.

 

Într-o altă tigaie (cu diametrul cât de mare) se pun celelalte două linguri de ulei de măsline și se lasă să de încingă.  Se pune carnea și se prăjește ușor pe toate fețele, până când se rumenește puțin, aproximativ 5-6 minute.

 

Se scoate carnea pe o farfurie.

 

În tigaia unde s-a prăjit carnea se pune vinul și se lasă să fiarbă, amestecând din când în când, până când se reduce cantitatea la jumătate (3-4 minute).

 

Se pun carnea și reducția de vin în prima tigaie, peste legumele sotate, și se așează iar tigaia pe foc.

 

Se adaugă roșiile, apa, oreganoul, cimbrul și frunza de dafin.  Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic, amestecând ocazional.  Se lasă să fiarbă aproximativ 45-50 minute.

 

Cât timp fierbe tocana, se curăță ciupercile și morcovii și se taie feliuțe.

 

Se ia capacul de pe tigaie și se adaugă ciupercile și morcovii. Se lasă să fiarbă tocana, descoperită, timp de o oră sau până când carnea este foarte moale, bine fiartă.

 

Între timp se prepară găluștele de parmezan.

 

Se pun untul, tăiat cubulețe, făina, praful de copt, sarea și parmezanul proaspăt răzuit în robotul de bucătărie. Se folosește funcția pulse de câteva ori până când se obține o compoziție asemănătoare pesmetului. Cu motorul pornit, se toarnă încet laptele, până când compoziția formează o bilă.

 

Când aluatul a primit forma unei mingi se oprește robotul, se scoate aluatul pe o planșetă și se împarte în 10-12 bucăți egale. Se formează găluștele (cam de mărimea unei mingi de golf).

 

Când mai sunt doar 10 minute până când este fiartă bine tocana, se așează găluștele deasupra, se acoperă tigaia cu capac și se lasă să fiarbă la foc mic timp de 10-12 minute.

 

Când tocana este bine fiartă și sunt gata și găluștele, se scoate frunza de dafin și se mai adaugă sare după gust.

 

Se servește imediat, așa caldă.

 

Last modified on

Image Gallery

Latest from Roxana Monica Pal

Related items

More in this category: « Morcovi copti
.