Când eram mici, mama ne făcea acești biscuiți de sărbători sau în multe alte ocazii. Erau biscuiții favoriți pentru micul dejun, lângă o cană de ceai fierbinte sau lângă o cană de lapte sau cacao. Chiar și în ziua de astăzi fac acești biscuiți destul de des, ca să avem ceva de ronțăit când mergem în excursii sau pentru o gustare rapidă. De multe ori nici nu apucă să se răcească prima tura pe care o coc, că ne servim direct din tavă J. Dar pe cei care rămân îi păstrez într-o cutie închisă cu capac și, pe măsură ce trece timpul, biscuiții sunt tot mai buni.
Ingrediente
|
Mod de preparare
Se încălzește cuptorul la 180°C și se pregătesc două tăvi mari (cele de la cuptor) – se pune hârtie de copt.
Pe blatul de lucru se cern făina, praful de copt și sare, într-o grămăjoară. Se adaugă zahărul, zahărul vanilat și coaja, rasă mărunt, de la o portocală.
Se face o adâncitură în mijlocul amestecului de făină și zahăr și se pun untul tăiat cubulețe și ouăle. Se frământă bine, timp de câteva minute (aproximativ 15 minute), până când se obține un aluat moale, dar ușor elastic.
Aluatul se modelează în formă de sferă, apoi se întinde uniform cu ajutorul unui sucitor, până când are o grosime de aproximativ 4-5 mm.
Se taie biscuiții cu ajutorul unor forme pentru biscuiți.
Aluatul rămăs între formele decupate se adună, se frământa puțin, se întinde din nou cu sucitorul și se mai decupează alți biscuiți.
Se așează biscuiții în tăvi și se decorează cu ornamete de zahăr sau fulgi de migdale. Biscuiții se coc timp de 10 minute, la jumătatea timpului schimbând locul tăvilor între ele.
După ce se scot din cuptor, se lasă câteva minute să se răcească puțin în tavă, după care se așează pe un grătar și se lasă să se răcească complet. Biscuiții se păstează într-un recipient închis. |