Enjoy food

A+ A A-

Chec - Painea episcopului

Rate this item
(13 votes)

Trebuie să vă mărturisesc că printre prăjiturile mele preferate un loc aparte îl au checurile. Aceste delicii se înscriu în categoria dulciurilor rapide și ușoare, care se fac cât ai bate din palme și se pot savura la fel de rapid. Fie că sunt simple, fie că sunt cu fructe sau ciocolată, din punctul meu de sunt perfecte pentru micul dejun, alături de o cană cu ceai, dar se potrivesc de minune în orice clipă a zilei. Eu fac destul de des chec și încerc să schimb câte ceva de fiecare dată la rețeta de bază. Zilele trecute căutam  pe internet idei noi și am dat peste blogul lui Carmen, unde am găsit o rețetă interesantă de chec, pe care am și încercat-o. Pentru a vedea rețeta lui Carmen click aici.  Pe lângă faptul că arată foarte bine, este și foarte gustos. Vă invit și pe voi să încercați acest chec.

 

  

 

 

Ingrediente

 

  Pentru o tavă

  • 5 ouă
  • 7 linguri făină
  • 6 linguri zahăr
  • 6 linguri ulei
  • 1 linguriţă praf de copt
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 2 linguri cacao

Mod de preparare

 

Se încălzește cuptorul la 180° C și se pregătește tava pentru chec – se unge cu puțin unt și se tapetează cu făină.

 

Pentru început se prepară din gălbenuşuri compoziţia de la bază - aluatul galben.

 

Se mixează cele 5 gălbenuşuri cu 3 linguri de zahăr şi un plic de zahăr vanilat până când se deschid gălbenuşurile la culoare. Se adaugă treptat jumătate din cantitatea de făina, amestecată cu o jumătate de linguriţă praf de copt, iar la urmă se pun 3 linguri de ulei. Se mixează până când se obţine o compoziţie omogenă.

 

Se toarnă compoziţia în tava de chec. Cu ajutorul unei site se pudrează peste aluat, într-un strat uniform, cele 2 linguri de cacao. Se lasă compoziţia să stea până când se prepară partea superioră a checului.

 

Se bat cele 5 albuşuri spumă, împreună cu zahărul rămas (3 linguri) şi cu un plic de zahăr vanilat. Se bat până se obţine o bezea complet întărită. Se încorporează treptat cealaltă jumătate din cantitatea de făină, amestecată cu praful de copt, şi cele 3 linguri de ulei. Se amestecă ușor, cu o spatulă sau o lingură, pentru ca aluatul să rămână pufos.

 

Se toarnă compoziția în tavă peste stratul de cacao și se pune tava la cuptor pentru aproximativ 35 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când checul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată, se scoate tava din cuptor și se lasă 5-10 minute pe grătar, apoi se scoate din formă și se lasă să se răcească.

 

După ce s-a răcit, se poate presăra zahăr pudră deasupra.

Last modified on

Image Gallery

More in this category: Briose cu nes »

            

.