Enjoy food

A+ A A-

Crème brûlée

Rate this item
(8 votes)

Puteți transforma niște ingrediente normale, banale, pe care le aveți de obicei în casă (ouă, zahăr, smântână pentru frișcă) într-un desert potrivit pentru orice ocazie: crème brûlée. Nu este deloc greu de făcut, iar rezultatul este spectaculos.

Astăzi am să împărtășesc cu voi rețeta după care prepar eu crème brûlée. Nu aveți nevoie de multe ingrediente, dar aveți nevoie de răbdare până când se răcește bine desertul. Asta e singura parte grea: așteptarea. În ultimul timp am pregătit destul de des acest desert, deoarece este unul dintre preferatele soțului meu și știu că se bucură de fiecare dată când poate savura această cremă. Cu siguranță veți îndrăgi și voi acest desert cremos.

 

 

 

  

Ingrediente

 

6 porții

 

  • 600 ml smântână pentru frișcă
  • 5 gălbenușuri
  • 150 g zahăr fin
  • 1 păstaie de vanilie
  • 5-6 lingurițe zahăr – pentru crustă

Mod de preparare

 

Pentru început se pregătesc 6 vase ramekin, sau alte vase rezistente la cuptor, și o tavă adâncă pentru cuptor.

 

Se încălzește cuptorul la 150°C.

 

Într-o crăticioară, se toarnă smântâna pentru frișcă și se adaugă jumătatea din cantitatea de zahăr.

 

Se scot cu grijă toate semințele din păstaia de vanilie și se adaugă în crăticioară, împreună cu păstaia de vanilie rămasă.

 

Se pune crăticioara pe foc mic și se lasă amestecul să se încălzească bine (nu trebuie să fiarbă).

 

Cât timp amestecul se încălzește, într-un bol, se amestecă gălbenușurile cu restul de zahăr, cu ajutorul unui tel, până când se obține o compoziție omogenă.

 

Când smântâna pentru frişcă este caldă, se ia cratiţa de pe foc, se scoate păstaia de vanilie și se toarnă o parte din compoziție peste gălbenușuri, amestecând rapid. Se amestecă bine, cu telul, ca să nu se gătească gălbenușurile. Treptat, se toarnă și restul smântânii peste ouă și se amestecă. Nu trebuie amestecat foarte mult, ca să nu intre aer în compoziție.

 

Se trece amesteculprintr-o sită, pentru a elimina eventualele bucăți de gălbenuș gătite. Amestecul obţinut se toarnă  în cantități egale în formele ramekin pregătite.

 

Se pun formele în tava pentru cuptor (adâncă) și se toarnă apă fierbinte în tavă, până la jumătatea formelor ramekin. Se pune tava în cuptor, la mijloc, și se lasă compoziția la cuptor 40-45 de minute, până când aceasta este stabilă și are consistență ca de jeleu (ar trebui să tremure ușor, în centru, când se agită vasul).

 

Se scoate tava din cuptor și, cu ajutorul unui clește mai mare sau având în mână mănuși de bucătărie, se scot vasele ramekin pe un suport pentru răcit prăjituri. Se lasă pe suport să se răcească 30-40 de minute, apoi se transferă vasele în frigider, unde se lasă 3-4 ore ca să se răcească complet.

 

Înainte să fie servită, crème brûlée se scoate din frigider, se presară deasupra zahăr, se uniformizează stratul de zahăr cu ajutorul unei lingurițe sau lovind ușor vasele cu palma, iar apoi se caramelizează cu ajutorul unei torțe (arzător), obținând astfel stratul de zahăr ars. Se mai lasă 5 mintute să se răcească crusta de zahăr și se servește.

 

 

Last modified on

Image Gallery

            

.