Zilele trecute am cumpărat mai multe afine de cultură, mari, frumoase și gustoase. Cu o parte am făcut un cheesecake, altele le-am congelat, iar o parte din ele m-am gândit să le folosesc pentru o mică porție de gem. Zis și făcut! Pentru că nouă ne plac gemurile în care să se simtă bine fructele nu am zdrobit deloc afinele, le-am lăsat așa întregi. Am spălat bine fructele, le-am pus într-o cratiță, am pus zahăr peste ele și am ieșit la o plimbare. Când m-am întors, le-am pus la fiert și, în scurt timp, am turnat gemul în borcane. Nu e deloc greu să faci câteva borcănașe de gem, așa că nu văd nici un impediment să încercați și voi.
Ingrediente
|
Mod de preparare
Pentru început, se spală bine afinele și se curăță de codițe și de frunze.
Apoi se pun într-o cratiță în care urmează să fiarbă și se pune zahărul deasupra. Se lasă așa câteva ore.
Se adaugă 100 ml apă peste fructe și se pune cratița la foc moderat, spre mic, și se amestecă constant. Se lasă să fiarbă aproximativ 40 de minute. Dacă se face spumă deasupra fructelor, aceasta se culege cu o spumieră.
Se adaugă zeama de la ½ lămâie. Se mai lasă să fiarbă 10 minute sau până când considerați că are consistența pe care o doriți.
Cât timp fierbe gemul, se pregătesc borcanele. Se spală bine și se pun la sterilizat în cuptorul încălzit la 120°C, timp de 10-15 minute, sau se pot spăla în mașina de spălat vase pe un program cu uscare completă.
Când este fiert gemul, se oprește focul și se lasă să se răcească puțin (5 minute) în cratiță.
Se pune gemul în borcane, se înfiletează bine capacele și se răstoarnă, sprijinindu-le pe capac timp de 10-15 minute, apoi se întorc și se lasă să se răcească, învelite într-o pătură, până a doua zi. |