Enjoy food

A+ A A-

Panna cotta cu vanilie

Rate this item
(11 votes)

Panna cotta este un desert care se face foarte uşor, este o budincă rece cremoasă, fină, rafinată. Este un desert care îşi are originea în nordul Italiei, în regiunea Piemont şi care are la bază 3 ingredinte: frişcă, zahăr şi gelatină. După cum ne spune chiar numele desertului, este vorba de frişcă gătită.

Chiar dacă aspectul său deosebit vă poate intimida, nu este cazul să vă faceţi griji că nu va ieşi. Panna cotta poate fi întotdeauna un desert potrivit, fie că organizaţi o petrecere mai deosebită sau una mai simplă, fie că pur și simplu aveţi poftă de un desert delicios și cremos, dulce. Este perfect pentru orice ocazie şi se prepară rapid. Singura parte grea a acestui desert este aşteptarea pe lângă frigider până când este gata.

Panna cotta poate fi servită simplă, cu diferite sosuri de fructe, cu fructe de sezon sau  chiar cu jeleu de vişinată.

 

       

Ingrediente

 

 

Pentru panna cotta

  • 400 ml smântână pentru frișcă
  • 50 ml lapte integral
  • 50 g zahăr fin
  • 1 păstaie de vanilie
  • 3 foi de gelatină

Pentru jeleul de vișinată

  • 100 ml vișinată
  • 1 lingură de zahăr
  • 2 foi de gelatină

Pentru decor

  • semințe de rodie
  • fistic

Mod de preparare

 

Pentru început, se pregătesc vasele în care doriţi să puneţi panna cotta. Pot fi pahare sau vase ramekin.

În principiu, din compoziţia aceasta, se obţin cam 4 porţii. Eu am folosit diverse recipiente, de mărimi diferite, aşa că am avut parte de mai multe porţii.

 

Panna cotta:

 

Într-o crăticioară se toarnă smântâna pentru frișcă și laptele.

Se scot cu grijă toate semințele din păstaia de vanilie. Se pun în amestecul de lapte + smântână pentru frișcă semințele de vanilie, împreună cu păstaia. Se încorporează și zahărul.

Se pune crăticioara pe foc mic.

Cât timp amestecul se încălzește, se pun cele 3 foi de gelatină la înmuiat într-un bol, nu foarte adânc, acoperite cu apă rece.

Când amestecul de lapte şi frişcă încep să bolborosescă uşor pe margini se ia cratiţa de pe foc, se scoate păstaia de vanilie şi se adaugă foile de gelatină înmuiate, stoarse de apa în exces. Se amestecă bine, cu un tel, până când gelatina este în totalitate încorporată.

Amestecul obţinut se toarnă în formele pregătite şi se dă la frigider minim 6 ore.

 

După ce s-a închegat panna cota, se prepară jeleul de vişinată.

 

Se pun vişinata împreună cu o lingură de zahăr într-o crăticioară, pe foc.

Cât timp vişinata se încălzește, se pun cele 2 foi de gelatină la înmuiat într-un bol sau o farfurie, acoperite cu apă rece.

Când începe să fiarbă vişinata, se ia crăticioara de pe foc. Se adaugă foile de gelatină înmuiate şi se amestecă bine, până când acestea sunt complet încorporate.

Se toarnă amestecul obţinut în pahare (sau forme), peste panna cotta. Se pun din nou la frigider şi se lasă câteva ore, până când jeleul este complet întărit.

 

Panna cotta se poate decora cu rodie şi fistic, sau cu orice alte fructe, fulgi de ciocolată sau se poate lasă aşa cum este.

 

Last modified on

Image Gallery

More in this category: Mini pavlova »

            

.