Enjoy food

A+ A A-

Carrot cake

Rate this item
(4 votes)

Acum câțiva ani, când am auzit prima dată de un tort de morcovi, mi se părea ceva ciudat și nu prea îmi venea să gust. Și în ziua de azi sunt încă multe persoane care, atunci când aud de carrot cake, strâmbă din nas. Însă, chiar dacă pare ciudat să folosești un ingredient pe care de obicei îl punem în supe sau tocănițe, morcovul face acest tort o adevărată vedetă. Astfel, dacă încă nu ați încercat tortul cu morcovi, vă invit să o faceți acum, încă nu e prea târziu!

Am încercat cel puțin 5-6 variante până am ajuns la această rețetă. Acum sunt mulțumită de rezultatul obținut și consider că acesta este cel mai bun carrot cake, care are tot ce îi trebuie. Deoarece suntem în preajma sărbătorilor, voi fi generoasă și am să vă spun și vouă rețeta mea. Este un tort micuț, perfect pentru o zi de sărbătoare liniștită, în familie. Să aveți parte de sărbători fericite, cu tot ceea ce vă doriți pentru voi și pentru cei dragi !

 

              

Ingrediente

 

 

Pentru blat

 

  • 165 g făină
  • 1 t (linguriță) praf de copt
  • ½ t (linguriță) bicarbonat de sodiu
  • ¼ t (linguriță) sare
  • ½ t (linguriță) scorțișoară
  • ¼ t (linguriță) amestec de cuișoare, anason și nucșoară
  • 2 ouă
  • 150 g zahăr
  • 50 g zahăr brut
  • ½  plic zahăr vanilat Bourbon
  • 150 ml ulei
  • ½ t (linguriță) esență de vanilie
  • 225 g morcovi rași mărunt
  • coaja de la ½ portocală
  • 45 g fulgi de cocos
  • 20 g stafide

 

Pentru cremă și decor

 

  • 200 g cremă de brânză
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 2 T (linguri) zahăr pudră
  • morcovi mici de marțipan

 

Pentru sos

 

  • 100 ml smântână pentru frișcă
  • 50 g ciocolată albă
  • 30 marțipan

Mod de preparare

 

Blatul:

 

Se încălzește cuptorul la 170°C și se pregătește o tăvă pentru tort cu diametrul de 15 cm, se pune hârtie de copt pe bază, se ung cu puțin unt marginile și se tapetează cu făină.

 

Într-un castron se amestecă făina cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și condimentele (scorțișoară, nucșoară, cuișoare și anason) și se lasă puțin deoparte.

 

Într-un bol mare se pun ouăle, zahărul, zahărul brut, zahărul vanilat, uleiul și esența de vanilie și se amestecă bine cu telul sau cu mixerul, până când se obține o compoziție omogenă. Se adaugă morcovii rași și coaja de portocală și se amestecă până când se omogenizează.

 

Peste această compoziție se toarnă amestecul de făină cu condimente și se amestecă până când ingredintele uscate sunt încorporate perfect.

 

Amestecul se toarnă în tava pentru tort și se pune la cuptor pentru aproximativ 45 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când blatul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată, se scoate tava din cuptor și se lasă 5-10 minute pe grătar, apoi se scoate blatul din formă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.

 

După ce blatul este complet răcit se taie în trei părți egale și pregatește crema.

 

Se bate cu ajutorul mixerului smântâna pentru frișcă. După ce are o consistență cremoasă se adaugă zahărul pudră și se mai bate puțin.

 

Separat, se mixează crema de branză, iar apoi se pune peste frișcă și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se păstrează o mică parte din cremă pentru decor, iar crema rămasă se împarte în două părți egale.

 

Se așează primul blat pe suportul de tort și se pune un strat de cremă, apoi se așează cel de-al doilea blat și încă un stat de cremă. La final se pune deasupra ultimul blat și se pune tortul la frigider.

 

Acum se prepară sosul de ciocolată și marțipan.

 

Pentru sos se pun smântâna pentru frișcă, ciocolata albă rasă și marțipanul dat pe răzătoarea mică într-o crăticioară, care se așează pe foc și se lasă să se încălzească până când încep să se formeze bulbuci pe margini, apoi se ia de pe foc. Se amestecă bine ingredintele până când se dizolvă complet marțipanul. Sosul se strecoară într-un vas rece și se lasă să se răcească la temperatura camerei, amestecând din când în când în el.

 

Se scoate tortul din frigider și se toartă, încet, cu grijă, sosul deasupra până când este acoperită toată suprafața blatului superior. Se mai pune câteva minute tortul la frigider ca să se întărească puțin sosul, iar apoi se poate decora cu crema de brânza păstrată și cu morcovii mici de marțipan sau cu nuci și fructe uscate, după bunul plac.

Last modified on

Image Gallery

            

.