Astăzi niște prieteni dragi nouă, finii noștri, aniversează o frumoasă relație de 10 ani. Vreau să îi felicit și să le urez să fie fericiți mulți, mulți ani de acum înainte.
Pentru că am împărțit acest tort cu ei, zilele trecute, m-am gândit că ar fi o ocazie bună să postez rețeta astăzi. Un fel de cadou virtual.
Anul trecut, pe vremea aceasta, am descoperit rețeta unui astfel de tort în revista Good Food. De atunci am tot făcut tortul în diferite variante, fie exact ca cel din revistă, fie după rețeta care o postez astăzi, fie cu căpșuni, fie cu zmeură. Pot să vă spun că mi-au plăcut foarte mult toate.
Sper să încercați să faceți și voi acest tort, mai ales acuma când suntem în plin sezon al căpșunilor.
Ingrediente
Pentru blat
Pentru sirop
Pentru cremă
Pentru decor și tort
|
Mod de preparare Blatul:
Pentru început, se pune untul tăiat cubulețe într-o crăticioară și se topește. Când este gata, se lasă să se răcească.
Într-o tigaie se prăjește macul, toate cele 5 linguri (4 pentru blat + 1 lingură pentru ornat), timp de 3-5 minute până când începe să își elibereze aroma. Se lasă și acesta să se răcească.
Se încălzește cuptorul la 180°C și se pregătesc două tăvi pentru tort, cu diametrul de 20 cm, se pune hârtie de copt pe bază, se ung cu puțin unt pe margini și se tapetează cu făină.
Într-un bol mare se pun cele 5 ouă, zahărul și zahărul vanilat. Se bat, cu mixerul, până când se obține o compoziție deschisă la culoare și densă. Peste această compoziție se toarnă untul topit și se mai mixează câteva secunde, până când se omogenizează.
Între timp, într-un alt castron, se amestecă făina cu praful de copt și amidonul. Amestecul se cerne peste compoziția de ouă. Se adaugă și 4 linguri de mac prăjit.
Se amestecă cu ajutorul unei spatule sau linguri, până când ingredientele uscate sunt încorporate perfect în compoziție.
Aluatul se toarnă în tăvile pentru tort și se pune la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când blatul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată se scot tăvile din cuptor și se lasă 5-10 minute pe grătar, apoi se scot blaturile din formă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
Cât timp blatul este la cuptor se pregătește siropul de zahăr și rom.
Pentru sirop se pune zahărul brun într-o crăticioară care se așează pe foc și se lasă să se caramelizeze puțin. Se pun cu atenție apa și romul peste zahăr și se lasă să fiarbă până când zahărul este complet topit. Se lasă siropul să se răcească.
După ce s-au răcit blaturile se taie fiecare blat în jumătate, pe orizontală, obținând în final 4 discuri.
Se curăță căpșunile de codițe, se spală bine, se lasă câteva minute într-o sită să se scurgă apa de pe ele, iar apoi se feliază, păstrând câteva întregi pentru decor.
Acum se prepară crema.
Se bat cu ajutorul mixerului smântâna pentru frișcă și iaurtul grecesc împreună cu semințele de la păstaia de vanilie și zahărul pudră. Se amestecă până când se obține o cremă omogenă, groasă, dar ușor de întins.
Se așează primul blat pe suportul de tort și se însiropează bine, iar apoi se pune un strat de cremă și unul de căpșuni feliate. Se procedează la fel și cu următoarele două blaturi. La final, peste ultimul blat, se pune crema și se presară macul prăjit rămas și se decoreză cu căpșuni întregi. Se lasă tortul la frigider cam 30 de minute, după care se poate tăia și servi. |