Astăzi este ziua mamei mele. Vreau să îi urez să aibă parte de mulți, mulți ani fericiți, cu sănătate. La mulți ani, mama!
În dar de ziua ei am pregătit pentru ea acest tort vesel care sper că i-a făcut ziua mai dulce.
Ideea acestui tort a prins contur zilele trecute când o prietenă m-a rugat să fac un tort cu fistic, deoarece vrea să se se inspire pentru a pregăti pentru cineva un astfel de tort. Am studiat câteva zile diverse torturi cu fistic și mi-a atras atenția o rețetă de blat inspirată din cea a Christinei Tosi din cartea Momofuku cookbook, pe care o puteți găsi aici. Apoi am testat rețeta, făcând mici modificări, dar încă nu aveam idee ce cremă aș putea să folosesc. Multe variante mi-au trecut atunci prin cap, de la cremă de lime la una cu apă de trandafiri, dar cea mai potrivită mi s-a părut că ar fi o cremă de zmeură, așa că am scos zmeura de la congelator și m-am apucat de treabă. În final am obținut un tort de fistic cu zmeură, foarte fresh.
Ca să îi dau un aer festiv, am pregătit un inel - coroniță de ciocolată. Pentru primul tort am încercat o combinație cu ciocolată amară, iar pentru ziua mamei mele am facut o coroniță de ciocolată albă, care pare să se potrivească mai bine.
Ingrediente Pentru blat
Pentru cremă
Pentru decor
|
Mod de preparare
Pentru început se lasă zmeura să se decongeleze într-o sită, pentru a se scurge lichidul rezultat.
Blatul:
Se încălzește cuptorul la 180°C și se pregătește tava pentru tort cu diametrul de 20 cm, se pune hârtie de copt pe bază, se unge cu puțin unt pe margini și se tapetează cu făină.
Fisticul decojit și curățat cât se poate de bine de pielițe, împreună cu fulgii de migdale, se macină fin, fin.
Se face un sirop de zahăr din 50 g zahăr și 25 ml apă, care se lasă să fiarbă până când zahărul este complet topit.
Siropul obținut se toarnă peste fisticul măcinat și se amestecă până când se formează o pastă.
Se pune pasta de fistic în bolul de la robot. Se adaugă siropul auriu și se amestecă bine (2-3 minute), pâna când se obține o compoziție omogenă. Cu ajutorul unei spatule, se dezlipește compoziția de pe pereții vasului.
Se adaugă uleiul de fistic și smântâna de frișcă și se amestecă în continuare, cu ajutorul robotului. Se adaugă, pe rând, cele 5 albușuri și se mixează până când se omogenizează, iar apoi se adaugă și zahărul fin. Se mai amestecă aproximativ 2 minute. La final, se curăță pereții bolului cu ajutorul spatulei, pentru a nu rămâne compoziție lipită de margini.
Se adaugă ingredintele uscate: făina, praful de copt și praful de sare. Se mixează încă 2-3 minute, până când se obține un aluat omogen și vâscos.
Aluatul se toarnă în tava pentru tort și se pune la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute (se face testul cu scobitoarea). Când blatul se desprinde frumos de pe margini și scobitoarea iese curată, se scoate tava din cuptor și se lasă 5-10 minute pe grătar, apoi se scoate blatul din formă și se lasă să se răcească pe un grătar pentru prăjituri.
După ce s-a răcit blatul, se taie în jumătate, pe orizontală.
Crema:
Se pune zmeura decongelată într-o crăticioară, împreună cu cele 100 g de zahăr. Se așează crăticioara pe foc și se lasă să fiarbă, la foc mic, aproximativ 5 minute, amestecând din când în când și zdrobind boabele de zmeură.
Zmeura fiartă se golește într-o strecurătoare, cu ochiuri mici, așezată peste un bol termorezistent. Cu ajutorul unei linguri se pasează zmeura, astfel încat să rezulte cât mai multă compoziție fără sâmburi (pulpă de zmeură și suc).
Se pun foile de gelatină la hidratat în apă.
Bolul cu siropul de zmeură se pune pe baie de aburi. Se adaugă 100 g ciocolată albă, tăiată mărunt, și se amestecă până când aceasta se topește.
Gelatina hidratată se scurge bine de apă și se adaugă în compoziția de zmeură și ciocolată. Se lasă compoziția să se răcească complet.
Brânza mascarpone se mixează puțin, cu ajutorul mixerului, apoi se adaugă compoziția de zmeură și ciocolată și se amestecă până când se omogenizează.
Într-un alt vas, se bate smântâna pentru frișcă împreună cu zahărul pudră. Frișca bătută se amestecă cu crema de mascarpone, până când se obține o cremă omogenă.
În tava de tort cu inel detașabil se așează partea de jos a blatului de tort, se pune jumătate cantitatea de cremă, deasupra se pune celălalt blat și restul de cremă.
Se pune tortul la frigider și se lasă acolo peste noapte, sau măcar 2-3 ore, până când se întărește crema.
Când crema s-a întărit, se scoate tortul din forma cu inel detașabil și se așează pe suportul pentru tort. Se pune din nou la frigider până când se pregătește banda – decor de ciocolată.
Ciocolata pentru decor (amăruie sau albă – am folosit ambele variante în diferte ocazii și, sincer, o prefer pe cea albă, deoarece se potrivește mai bine cu gustul tortului) se pune la topit la bain marie iar apoi se toarnă într-o pungă – poș, cu vârf foarte subțire.
Pe blatul de lucru se prinde o hârtie de copt, pe care se pot trasa niște repere (înălțimea și lungimea necesare pentru a forma cercul în jurul tortului) pentru a putea executa mai ușor banda de ciocolată.
Cu ajutorul poșului, se desenează modelul dorit pentru coroniță, iar apoi se lasă ciocolată să se întărească, dar nu chiar de tot, încât să fie maleabilă și să se poată muta fără a distruge modelul, dar, în același timp, stabilă, încât să nu se strice când îndepărtăm hârtia de copt.
Se scoate tortul din frigider și se așează banda de ciocolată în jurul tortului. Încet, se desprinde hârtia de copt de pe ciocolată, lipind la final capetele de ciocolată între ele.
Se pune tortul la frigider și se lasă până când ciocolata este întărită complet. |